utorak, 15. lipnja 2021.

Pazim dok pišem – Albert Camus: »Stranac«

Camus u raznim knjigama i stripovima

Mersaultova ravnodušnost teško nas može ostaviti ravnodušnima. „Stranac“ je, stoga, djelo o kojemu rado raspravljamo na satima Hrvatskoga jezika.

O autoru

Albert Camus francuski je književnik čije se prezime, prema Hrvatskome pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, deklinira na sljedeći način: Camusja. O njemu i njegovu liku već smo pisali na našim stranicama: poveznica. Trebali bismo upamtiti i sljedeće oblike: kamijevski i Camusjev. Dopušteni su, naravno, i: Camusov te Camusa.

Književno razdoblje i stil

Autora bismo mogli svrstati u razdoblje kasnoga modernizma. Sjećamo li se vremenskoga određenja? Riječ je o sredini dvadesetoga stoljeća. Na satima smo spominjali razdoblje od četrdesetih do sedamdesetih godina. Kasni modernizam, naravno, pišemo malim početnim slovom.

Autor je rodom iz Alžira, pa možemo ponoviti pisanje oblika: alžirski. Kako je živio u Parizu, ne bi bilo naodmet ponoviti i pisanje oblika: pariški i francuski.

Što se stila tiče, svakako bismo trebali znati objasniti pojam tehnika redukcija. Autor se služi i parabolama. Znate li o čemu je riječ? Parabole se, primjerice, pojavljuju u Bibliji. U ovome slučaju parabolom možemo nazvati priču o Čehu. Razmislite o njezinu prenesenom značenju.

Književno djelo

Budući da se roman „Stranac“ sastoji od dva dijela, nemojte pomiješati pisanje: dijela i djela. Prva se riječ odnosi na dio i dijelove, a druga na knjigu.

Mersaultovo se ime u literaturi pojavljuje u dvama oblicima – Mersault Meursault. Budimo dosljedni pri pisanju, tj. odlučimo se za jedan oblik.

O deklinaciji ključnih imena već smo pisali na našim stranicama: poveznica. Važniji su likovi, primjerice, Raymond, Marie i Masson. Prisjetite se i pisanja oblika: Arapin, Arapinov, Arapi

Još ponešto

Književnoga je junaka moguće povezati s brojnim drugim likovima, a izrazito je zanimljivo suvremeno djelo „Meursault – protuistraga“. Napisao ga je Kamel Daoud, koji pažnju posvećuje Arapinovoj obitelji. Je li Arapin u djelu zanemaren? Znamo li njegovo ime? Koliko smo razmišljali o njegovoj smrti?

 

(Slijede se pravopisna pravila iz Institutova Hrvatskoga pravopisahttp://pravopis.hr.)

 

INFOPULT

– Hrvatski pravopis. 2013. Ur. Jozić, Željko. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Zagreb. http://pravopis.hr/ (pristupljeno 15. lipnja 2021.).

Nema komentara:

Objavi komentar