utorak, 15. lipnja 2021.

Pazim dok pišem – Antun Branko Šimić (poezija)

Šimićeve pjesme u školskoj
knjižnici

Antun Branko Šimić najpoznatiji je hrvatski ekspresionistički pjesnik. Pamtimo ga po ljubavnim temama, neobičnim opisima zavičaja, slobodnome stihu i „odstvarivanju stvari“.

O autoru

Navedeni je pjesnik rodom iz Hercegovine. Važni su gradovi u njegovu životu Široki Brijeg, Vinkovci i Zagreb. Osim po zbirci „Preobraženja“ poznat je i po nekoliko ekspresionističkih časopisa. To su „Vijavica“, „Juriš“ i „Književnik“. Djela i časopise pišemo velikim početnim slovima, pod navodnicima. Sve riječi koje čine autorovo ime i prezime valja deklinirati. Dakle, To su pjesme ili časopisi poznatoga pjesnika Antuna Branka Šimića.

Književno razdoblje i stil

Šimić je stvarao u razdoblju avangarde. Preciznije, pisao je ekspresionistički. Tumačeći navedeni način pisanja, usvojili smo pojmove kao što su autonomija boja i duhovna stvarnost. Kao i ostale avangardne pravce, i Šimićev, naravno, pišemo malim početnim slovom.

Književno djelo

Njegova se zbirka sastoji od svega četrdesetak pjesama. Znate li navesti dvije poznate programatske pjesme? Što bi to značilo? Kakav program predstavlja Šimić? Pokušajte se sjetiti stihova pjesama „Pjesnici“ i „Moja preobraženja“.

Ako želite citirati stihove Šimićevih pjesama, odijelit ćete ih kosom crtom (/). Ako, pak, želite citirati strofe, između njih stavit ćete dvije kose crte (//).

Možete li navesti još Šimićevih pjesama? Koje se pjesme nalaze na samome kraju? Jesu li to „Opomena“ i „Budući“? Što mislite, ima li u tome kakva skrivenoga značenja? Već nam sami naslovi ukazuju na takvo što.

Još ponešto

U Šimićevim se pjesmama pojavljuju i neke možda zagonetne riječi. Jedna je od njih mirijada. Ona, prema Anićevu rječniku, ima značenje „neograničene količine“. Sjećate li se navedene riječi iz pjesme „Budući“? 

(Slijede se pravopisna pravila iz Institutova Hrvatskoga pravopisahttp://pravopis.hr.)

 

INFOPULT

– Hrvatski pravopis. 2013. Ur. Jozić, Željko. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Zagreb. http://pravopis.hr/ (pristupljeno 15. lipnja 2021.).

Hrvatski jezični portal. https://hjp.znanje.hr/ (pristupljeno 15. lipnja 2021.).

Nema komentara:

Objavi komentar