utorak, 15. lipnja 2021.

Pazim dok pišem – Honoré de Balzac: »Otac Goriot«

Balzacova djela u školskoj knjižnici

Francuskoga književnika Balzaca sa školskih sati pamtimo po romanu o požrtvovnome ocu i nezahvalnim kćerima. „Otac Goriot“ jedno je od brojnih djela iz piščeva ciklusa „Ljudska komedija“.

O autoru

Pri pisanju imena i prezimena francuskoga autora trebamo pripaziti na deklinaciju. U genitivu je točan oblik: Honoréa de Balzaca. Od njegova prezimena možemo načiniti pridjev: balzakovski. On se piše malim početnim slovom, prema izgovoru (bez c).

Kako ćemo načiniti posvojni pridjev pri spominjanju njegova romana? Hoćemo li napisati: u Balzacovu romanu ili u Balzacovom romanu? Pišemo kraći oblik. Dakle, u Balzacovu romanu…

Književno razdoblje i stil

Balzac je francuski realist. Povezujemo ga s kritičkim realizmom. Književnopovijesna razdoblja pišemo malim početnim slovom.

Književno djelo

„Otac Goriot“ vodi nas u Pariz, u pansion koji vodi gospođa Vauquer. Ondje je mnogo stanara čija imena trebamo znati točno zapisati. Budući da nismo svi tijekom školovanja učili francuski jezik, najbolje je na papiru vježbati pisanje njihovih imena.

Otac Goriot često se naziva i Kristom očinstva te čičom Goriotom. Prvi je naziv aluzija na njegovo žrtvovanje za kćeri, a drugi nas može podsjetiti na njegove godine i neuglednost.

U djelu se uz imena likova često javljaju razne titule. Njih pišemo malim početnim slovom: grofica, vikontesa ili markiz.

Koja su nam likovi važni? Primjerice, student Eugène de Rastignac, kriminalac Vautrin, Goriotove kćeri Anastasie i Delphine. Pripazite pri pisanju imenice kćeri. U nominativu je kći, za jedninu, naravno.

Trebamo znati da djelo pripada ciklusu „Ljudska komedija“ i da se naslov može povezati s čuvenom Danteovom „Božanstvenom komedijom“.

Još ponešto

Razgovarajući o djelu, likove smo razvrstavali u dvije skupine. Govorili smo o statičnim i dinamičnim likovima. Također, bavili smo se i monomanima. Sjetite se još djela u kojima su likovi posvećeni ostvarenju isključivo jedne želje tijekom života. Je li takav bio Raskoljnikov, možemo li navedeni pojam povezati s Gogoljevim Akakijem Akakijevičem?

 

(Slijede se pravopisna pravila iz Institutova Hrvatskoga pravopisahttp://pravopis.hr.)

 

INFOPULT

– Hrvatski pravopis. 2013. Ur. Jozić, Željko. Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Zagreb. http://pravopis.hr/ (pristupljeno 15. lipnja 2021.).

Nema komentara:

Objavi komentar