ponedjeljak, 16. travnja 2018.

Uvodnik

Kako se pišu imena ulica i trgova?
Dragi učenici, blog Hrvatski jezik za gamovce trebao bi vam olakšati pripremanje za ispite, natjecanja iz hrvatskoga jezika i državnu maturu. Na blogu pišem o najčešćim pogreškama u hrvatskome jeziku, a posebno vodim računa o onim jezičnim problemima koji muče upravo vas. 
Kako govore Riječani?

Gotovo da ne postoji tekst u kojem se ne javlja pogreška. Moguće ih je pronaći u dnevnim novinama, udžbenicima, enciklopedijama, pravopisima, pa čak i jezičnim savjetnicima. Pogreške je teško u potpunosti izbjeći. Nekada nastaju uslijed pada koncentracije, katkada iz neznanja, a često i kod pripremanja materijala za tisak. Autori tekstova znaju i namjerno kršiti pravopisna pravila kada se s njima ne slažu. U tom slučaju ni ne možemo govoriti o pogreškama. 

Kako se pišu imena gradskih četvrti?
Na blogu ću objavljivati i novosti i zanimljivosti iz jezičnoga svijeta (preporuke knjiga, internetskih stranica…). Na kraju nastavnih sati možete mi reći o kojim biste sadržajima iz jezika voljeli čitati ili me upozoriti na eventualne propuste.  

U ovom uvodniku nalazit će se poveznice sa svim tekstovima na blogu. Sadržaji su razvrstani po kategorijama.

Kako nitko nije imun na pogreške, a i jezik se neprestano mijenja i razvija, u opisu bloga piše: errando discimus / na pogreškama se uči

Goran Krapić, prof. 

Objavljeni tekstovi

Jezični problemi

Preporuke i zanimljivosti
– /

Ostalo

Nema komentara:

Objavi komentar